Archívum
Ovink

Szabó Lőrinc: Tavasz"Mi az?" - kérdezte Vén Rigó.

"Tavasz!" - felelt a Nap.

"Megjött?" - kérdezte Vén Rigó.

"Meg ám!" - felelt a Nap."Szeretsz?" - kérdezte Vén Rigó.

"Szeretlek!" - szólt a Nap.
"Akkor hát szép lesz a világ?"
"Még szebb, még boldogabb!"

Gazdag Erzsi: Itt a tavasz


Itt a tavasz, tudod-e?

Leheletét érzed-e?

Virágszájjal rád nevet

virágszagú kikelet.Rád füttyent a bokorból,

füttyös madár torokból.

Rügyes ággal meglegyint

S érzed, tavasz van megint.Zelk Zoltán: Hóvirágok, ibolyák
"Jó reggelt, Nap, ég,
hegyek,aludtunk egy éven át..
"Így köszönnek a kibújó
hóvirágok, ibolyák.

"Jó reggelt, szél, fellegek,
jó reggelt, te szép világ!"
Bólogat a kék ibolya,
nevetgél a hóvirág.

"Jó reggelt, fa, kis bogár,
mikor hajt rügyet az ág?
Mikor lesz az ágon levél,
levelek közt száz virág?"

"Jó reggelt, virágszedők,
Örül, aki minket lát..."
Jő a tavasz, hirdetik a
Hóvirágok, ibolyák.

forrás: ildiko.bloglap.hu

Farsang

Lévai Erzsébet: Farsang napján

Farsang napja eljött már,
kezdődik a jelmezbál,
zeneszóra vígan lép,
ring a tarka báli nép.

Nagy mulatság van itt ma,
ezerféle maskara
perdül-fordul, integet, 
búcsúztatja a telet

Spiráljárás


December 21-én tartjuk az óvodában a Spiráljárást.

Az Adventi időszakának koronája az adventi spirál ünnep. Fenyőágakból spirál formában kirakott utat kell bejárnia minden gyermeknek egyenként.  A spirál belsejében  lévő nagy gyertyáról gyújtja meg mindenki a saját kis gyertyáját. a vissza úton ezt helyezi le egy csillagra. A gyertya egy alma belsejébe van szúrva.

Tartalom  és jelentés:
Alma: teremtés
A nagy fény: a krisztusi fény
A kis fény: az ember fénye  

A Spirál belsejében szimbolikusan megjelenek
- az állatok
- az ember
- a növények
- az ásványok

A Spirál közepén található egy szál vörös rózsa, mely a kiteljesedés a valami felé megyek szimbóluma.
A Spirál bejárásával  a gyermek a földi utat járja be, ilyenkor a szülők  énekükkel jelenlétükkel burkot alkotnak a gyermek számára.Bazár


Idén Advent első vasárnapján tartottuk éves vásárunkat. Sokat készültünk, kitettünk magunkért és azt hiszem ez meghozta eredményét, mert a vásár hangulatosan, sok érdeklődővel zajlott. A portékák között a szülők saját keze munkáját és kézművesek ajándéktárgyait is megtalálhattuk. Mindkettőnek nagy sikere volt A büfé asztal roskadozott a sok finomság alatt, ebédre pedig bocsrácsos egytálételt varázsoltak az apukák az asztalra. Volt zene, éneklés, mese és sok-sok játék a gyerekeknek. Ha elfáradtak a kézműves sarokban díszíthettek mézeskalácsot. Íme pár kép tanúbizonyságként:   

Szülők, hozzátartozók  keze munkája


Vendégeink elénekelték nekünk a kis Jézus születésének történetét


kézműveskedés

Szt. Miklós napja


December 6-án a Waldorf óvodákba, iskolákba Szent Miklós jön el. A menny színében, kék palástban, az égből érkezik hozzánk. Jöttével minden évben újra és újra megtörténik a csoda. Jön, hogy megtisztítsa a gyerekek szívét, jön, hogy jóságot, szeretetet gyűjtsön itt a földön, hogy ezt magával vihesse az égbe Máriának, aki ebből szövi majd a palástot a fázó kis Jézusnak, jön, hogy ajándékot adjon minden gyermeknek. A zsákjában azonban nem csokoládé vagy játék lapul, csupán aranydió, alma, mogyoró és mézeskalács. Igazából azonban nem ez a fontos hanem, amit zsákokkal fel nem mérhető szívében rak elénk: a szeretett és a gyermekkor gondtalan öröme.   
A valóságos Mikulás, azaz Szent Miklós Kis-Ázsiában, Patera városában jómódú, szent életű családban született a 3. században. Már születését csoda kísérte, a legenda szerint első nap, mikor fürdették, fölállt a teknőben. Kora ifjúságától a Szentírást tanulmányozta, hosszú órákat imádkozott a templomban. Szülei korai halálával nagy vagyont örökölt, s ezt Isten dicsőségére, a szegények megsegítésére fordította. Az egyik ilyen önzetlen adakozás-története – a szegény ember leányainak kiházasítása – az előképe a ma is élő hagyománynak, az ablakba tett ajándékozásnak. Egy elszegényedett nemes embernek három leánya férjhez menetel előtt állt. Minthogy nem volt neki mivel becsületesen férjhez adni lányait, tisztátalan életre akarta kényszeríteni őket, hogy azáltal nekik és magának is élelmet szerezzenek. Mikor Szent Miklós erről tudomást szerzett elhatározta, hogy megmenti a leányokat a tisztátalanságtól és lelkük elvesztésétől. Kis zsákocskában aranyat tett és elvitte a nemes ember házához, ahol a félig nyitott ablakon betette a zsákocskákat és szó nélkül elment. Ébredéskor a szegény ember hálát adott Istennek, hogy őt és leányait megmentette. ” 

Forrás: http://www.hidegkut-waldorf.hu/Szt. Mihály napi sárkányeregetés


Szent Mihály Ünnepe alkalmával Sárkányt eregettünk. Kicsik és nagyok is nagyon jól érezték magukat, igazi élmény volt megküzdeni a szél erejével.


A Mihály időszakban, ahogy a természetben úgy a gyermekekben is viharok dúlnak, küzdenek a bennük lakó sárkánnyal - az ünnepen papírsárkányt eregetnek megtapasztalva a szél erejét és saját győzelmüket a szél felett. Újra és újra próbára teszik bátorságukat, kitartásukat, ügyességüket - s a kiállt próbák jutalmául az ünnepre mindannyian lovaggá lesznek.  Sárkányeregetéskor  a levegővel, mint a négy fő elem egyikével kerülünk kapcsolatba. 


Először sárkányt készítettünk:Majd meg is reptettük Őket:


Néha nem csak a széllel kellett megküzdeni :-)